Kultur
Historie
Natur
Vil du vite mer?
- Kongelig laksefiske
- Samebygda Masi
- Alta-kautokeino-striden
- Flom
- Isgang i Altaelva
- Elvesandjeger
Oppgaver
Til startsiden
 

Norgeskart

Kongelig laksefiske

Kong Harald liker å fiske etter laks i Altaelva. Han fisker som oftest på fiskeplassen Mikkeli langt oppi elva. Noen ganger er Kongen heldig og får napp, andre år kommer han tomhendt hjem til Dronningen.

Illustrasjon: Kong Harald med laks. LC Myhre/NSM

Altaelva har vært kjent for sin storvokste laks og sitt eksklusive fiske i langt tid. Det var først og fremst samene som fisket i elva fram til 1600-tallet. De danske kongen begynte å fatte interesse for nordområdene på 1600-tallet og leide bort bruksretten til elva mot en årlig avgift. På 1800-tallet var det engelske Lorder som reiste rundt for å drive sportsfiske etter laks, også i Altaelva. Dette ga altaværingene nye arbeidsmuligheter da de kunne jobbe som stakere i elvebåten og vise fram gode fiskeplasser.

En elvebåt er en langsmal båt som gjerne bare er en meter bred, og som fra gammalt av gjerne hadde to stakere. En staker i front og en bak i båten, og med lange kjepper ble båten staket framover. I dag brukes lignende båter for å ta seg fram på elva, men nå med påhengsmotor. Til sammen er det ca 200 elvebåter i Altaelva nedstrøms demningen. Stort sett alle disse blir brukt under fiske i elva.


Foto: Anders Bjordal/NVE

Tidene har forandret seg, men laksefiske i Altaelva er fremdeles populært. Vil man fiske etter laks i Altaelva i dag må man sende en søknad i god tid og ha en porsjon flaks. Fiskekortene selges i et begrenset antall og etter loddtrekning.

Laks. Illustrasjon: Wikimedia