Flom
Historie
Natur
Vil du vite mer?
- Stor-Ofsen
- Flåklypa
- Ottaflommen
- Skibladner
- Grønne Lågen
- Selsmyrene
- Moksa
- Kvam, 2011 og 2013
Oppgaver
Til startsiden
 
Norgeskart

Flåklypa

Visste du at Flåklypa er et sted i en av sidedalene til Gudbrandsdalen? Forfatteren Kjell Aukrust har gjort stedet kjent blant annet i filmen Flåklypa Grand Prix.

Navnet Flåklypa har sin egen historie. Ved gården Flå er det et elvegjel. Dalen er trang og det ligger store steiner i gjelet. I gamledager skapte elvegjelet problemer for bøndene. De ble ofte sittende fast da de trakk høylasset sitt på isen. De ble sittende fast i ”klypa”. Derfor navnet Flåklypa.

Flåklypa ligger i Bøverdalen ikke langt fra Lom. Elva Bøvera er sideelv til Otta og renner gjennom dalen. Otta er sideelv til Gudbrandsdalslågen. Flåklypa ligger langs den nasjonale turistveien over Sognefjellet. Store kampesteiner ligger fremdeles i det trange gjelet.
 

Foto: Dag Fonbæk, VG

 Flåklypa finnes på ordentlig!

Forfatteren Kjell Aukrust har gjort Flåklypa kjent. Dokkefilmen Flåklypa Grand Prix, som er laget sammen med Ivo Caprino, er en av Norges mest sette filmer. I filmen beskriver Kjell Aukrust Flåklypa slik:

"Sju og tredve mil nordover, litt øst og oppover, ligger Flåklypa, ei lita fjellbygd under himmelhvelvingen. Sjølberga med både dampysteri og campingplass, lokalavis og egen TV-sender. Fritt for vær og vind, akkurat der morgensola renner opp over Storjuvet, bor sykkelreparatør og bygdeoriginal Reodor Felgen og hans to assistenter."

Kjell Aukrust er født i Østerdalen, men hadde sine røtter i Lom. Han var en allsidig kunstner. I tillegg til forfatter var han både tegner, maler, humorist og oppfinner. På Aukrustsenteret i Alvdal kan du bli bedre kjent med Kjell, Solan og Ludvik.

Foto: Andewa, Wikipedia

Aukrustmonumentet i Alvdal.

 

Kilder:

www.wikipedia.no

www.aukrust.no