Flom
Historie
Natur
Vil du vite mer?
- Stor-Ofsen
- Flåklypa
- Ottaflommen
- Skibladner
- Grønne Lågen
- Selsmyrene
- Moksa
- Kvam, 2011 og 2013
Oppgaver
Til startsiden
 
Norgeskart

Skibladner

Skibladner kalles også Mjøsas hvite svane. I over 150 år har båten gått i rute mellom Eidsvoll og Lillehammer.

Mjøsa er Norges største innsjø. Sjøen er 12 mil lang, og strekker seg fra Minnesund i sør til Lillehammer i nord. Gudbrandsdalslågen renner inn i Mjøsa, og elva som renner ut av sjøen heter Vorma.
 

I gamledager var Mjøsa en viktig del av selve veien gjennom innlandet. Sommerstid ble det brukt båt, og om vinteren hest og slede over isen. Skibladner fraktet både passasjerer og godstrafikk på Mjøsa. Veien over Mjøsa har i over tusen år vært den viktigste ferdselsåren mellom Oslo og Trondheim.
 

Skibladner hadde sin første tur på Mjøsa i 1856. Siden da har skipet gått i rute mellom Eidsvoll og Lillehammer. Det må minst 6 stykker til for å seile skipet: kaptein og styrmann, to mann i maskinen og to matroser. Skipet har på meste 230 passasjerer om bord.

Foto: Oplandske Dampskibsselskap

Mannskap om bord på Skiblader.

En tur med Skibladner er en spennende reise i historien. På båten kan du oppleve dampmaskiner, varme kjeler og hvesende sikkerhetsventiler. Det er skovlene på hver side av Skibladner som driver skipet framover. Under dekk er det flotte salonger med plysj og puter. I restauranten serveres Skibladners tradisjonelle meny: laks og jordbær!

Foto: Brynjar Eidstuen, Oplandske Dampskibsselskap

I restauranten er det dekket opp til middag. Laks og jordbær har stått på menyen i alle år!


Skibladner er verdens eldste hjuldamper i rutedrift. I dag er skipet fredet av Riksantikvaren. Det betyr blant annet at man ønsker å ta vare på skipet akkurat slik det var etter den siste ombyggingen i 1888. Skibladner har også fått utmerkelsen Olavsrosa. Olavsrosa viser veien til spesielle steder som har sine røtter i den norske kulturarven.
 

I sin tid var Skibladner landets hurtigste ruteskip. Skipet går med 12 knops fart. Det tilsvarer 23 km/t. En reise med Skibladner beskrives gjerne som ”Den langsomme reises kunst”. I dag er Skibladner først og fremst et turistskip. Fra dekk kan du oppleve landskapet rundt Mjøsa på sitt aller beste!
 

 Foto: Brynjar Eidstuen, Oplandske Dampskibsselskap

 Skibladner med Helgøya i bakgrunnen.

Kilde:
www.skibladner.no