Flom
Historie
Natur
Vil du vite mer?
- Store dramatiske leirras
- Bruene
- Nidarosdomen
- Nidelva som energikilde
- Kvikkleire
- Sikring mot ras og flom
Oppgaver
Til startsiden
 

Norgeskart

Store dramatiske leirras

Nidelva renner gjennom et område med kvikkleire. Her er det fare for kvikkleireskred. Kvikkleira kjennetegnes ved at den plutselig kan gå over fra å være fast til å bli flytende. Det betyr at områder kan synke sammen eller rase ut uten forvarsel.

Mange steder i terrenget i Trondheim ser vi groper og arr i alle størrelser etter leirras. De fleste er antagelig flere tusen år gamle.


I Duedalen 18. juli i 1625 gikk det et leirras der 20 personer omkom. Dette er den tredje største leirrasulykken i Norge. Her er en beskrivelse av hvordan dette leirraset kan ha blitt opplevd:


«Trond står i striregnet og ser utover skråningen mot elva. Plutselig høres et høyt drønn og han kjenner at det rister i bakken. Er det svenskene som kommer? Han løper oppover for å få oversikt, og det skal vise seg å redde livet hans. Plutselig ser han at bakken der han sto for litt siden, synker ned som et digert flak. Trær og hus knuses, han hører skrik nedenfra. Leirras! Hjelpeløs er Trond vitne til at ei stor grop åpner seg som et arr i skråningen. Blå leirmasse siger som en graut nedover mot elva og lar seg ikke stoppe av noe.


Historien er hentet fra heftet « Nidelva, Trondheims hjerte», utgitt av NTNU Vitenskapsmuseet.
 

Leirskred ved Bryneset i Trondheim 1.1.2012. Foto: Geir B. Hagen, NVE

Bilde fra det dramatiske leirskredet ved Bryneset i Trondheim 1. januar 2012. Foto: Geir B. Hagen, NVE