Flom
Historie
Natur
Vil du vite mer?
- Ismarfossen
- Bygda Dagali
- Hvittingfoss
- Nore I og Nore II
- Rafting i Dagalifallene
- Storflaumen i 1860
Oppgaver
Til startsiden
 

Norgeskart

Nore I og Nore II

På slutten av 1800-tallet startet utbyggingen av fossekraften i Norge. Det første kraftanlegget i Numedalslågen var Kongsberg Elektricitetsverk i 1896. Senere ble mange andre fossefall bygd ut.

Nore I
Med en fallhøyde på over 420 meter og et stort nedbørsfelt ble fossene ned Øygardsjuvet fristende.
Arbeidet med Tunhovdammen startet i 1915. I 1920 stod den 18 meter høye dammen ferdig. I disse åra var det en liten anleggsby her oppe ved Øygardsoset med boligbrakke, forsamlingslokale, sjukestue, butikk, skole, arrestlokale, sagbruk og et eget lite kraftverk ved Loftgarden.


I 1920 startet arbeidet med selv kraftanlegget Nore I. Anleggsarbeidet gikk med redusert fart på grunn av økonomiske nedgangstider. I 1928 var fire aggregater klare til å levere strøm. Den mektige rørgata ned til Nore I ligger i dag bare som et kulturminne, da vannet til turbinene nå går i ei skråsjakt gjennom fjellet.

Fotograf: Ivar Aasen, NVE

Tunhovddemningen ved Noreanlegget.

Foto: Ivar Aasen, NVE

Tøffe arbeidskarer ved Noreanlegget.

Foto: Mahlum, Wikipedia

Kraftstasjonen Nore I, Nore og Uvdal kommune.

Nore II
Fra kraftstasjonen på Rødberg er det stort fall videre ned mot Norefjorden. Ved å bygge demning ved Rødberg og sprenge en tunnel gjennom fjellet, kunne vannet produsere elektrisitet ved ennå et kraftverk. Arbeidet med å bygge ut fallet mellom Rødberg og Vrenne ved Norefjorden kom i gang tidlig under krigen og var ferdig i 1947.

Foto: Mahlum, Wikipedia

Kraftstasjonen Nore II, Nore og Uvdal kommune.

 

Kilde:

 Livet langs Numedalslågen, Villmarksfoto/Bokprosjekt Lågen 2001.