Flom
Historie
Natur
Vil du vite mer?
- Oter
- Flomsonekart
- Bekkerøye
- Eventyrslottet
- Vatnedalsvatn
Oppgaver
Til startsiden
 

Norgeskart

Oter

Noen sier at Otra har fått navnet sitt etter dyret Oter. Kan det være riktig?

Oteren er et rovdyr i mårdyrfamilien. Den lever i sjø og ferskvann, og spiser først og fremst fisk. Kroppen er lang og slank og tilpasset livet i vannet. Pelsen er brun. Oteren er et nattdyr. Den kan derfor være vanskelig å få øye på.


Oteren er en god svømmer, og kan være under vann et par minutter om gangen. At oteren kan ta fisk skyldes først og fremst at den er veldig rask i vannet. Den snur og vender seg i alle retninger på jakt etter fisk. Oteren har svømmehud mellom tærne både på for- og bakføtter. Når oteren har fått tak i en fisk går den på land for å spise den opp. Oteren er kresen, og tar bare de beste stykkene på fisken. Det som blir igjen er det andre dyr som har glede av. Oteren er spesielt glad i fete fiskeslag som laks, ørret og ål. Sjødyr, fugler og smågnagere står også på menyen.

Foto: Otter Stepan Janzec, Shutterstock
 Oteren er tilpasset livet i vann. Den er lynrask etter sitt bytte, og fanger gjerne mer enn den skal spise selv.

Oteren har en helt spesiell pels som holder vannet ute. Dekkhårene er blanke og glatte. Innenfor er det tette ullhår. Hårene fornyes jevnlig slik at pelsen er tett og varm gjennom hele året. Pelsen har gjort dyret ettertraktet fordi den både er vakker og slitesterk. Oteren er også et skadedyr. Fra 1900 betalte staten premier for å felle oteren. Det satte oterbestanden i fare. I 1982 ble oteren fredet.

I Norge finnes oteren langs kysten. Oterne finnes også ved elver og vann i innlandet der det er nok fisk. Om vinteren gjør isen på vannene det vanskelig for oteren å fiske. Da må han finne nye områder med åpent vann.

Foto: OT Ljøstad, Norsk Skogmuseum

Oteren er aktiv hele året. Her på jakt etter fisk i elva.
Kilde:

Norges dyreliv – Patterdyr, Cappelens forlag