Ras
Kultur
Natur
Vil du vite mer?
- Fjellskred og flodbølger
- Rauma et verna vassdrag
- Sagelva vasskraftsenter
- Mannen i Romsdalen
- Trollstigen
Oppgaver
Til startsiden
 

Norgeskart

Fjellskred og flodbølger

Den største faren ved fjellskred langs kysten er dannelse av store flodbølger. Massene fra store fjellskred som styrter ned i fjorder danner svære flodbølger. Disse flodbølgene slår høyt inn over land og gjør stor skade. I ekstreme tilfeller kan disse bli flere hundre meter høye.

Det største fjellskredet vi kjenner til i Norge er Tjelleskredet i Romsdalen i 1756. Her løsnet 15 millioner m3 fjellmasser og styrtet ned i fjorden. Raset førte til flodbølger som var over 50 meter høye og som slå 200 meter innover land.

Stenen på bildet skal i følge historien ha blitt skyllet på land ved Nesset av flodbølgene som Tjelleskredet skapte. Foto: Romsdalsmuseets fotoarkiv.


Raset skjedde rett før klokken åtte på kvelden 22. februar. Presten i bygda Tjelle hadde nettopp tent tranlampa og så frem til en rolig aften. Like før pendleuret hans skulle slå sine åtte slag, kjentes en voldsom rystelse i grunnen. Samtidig hørtes en sterk buldring fra vest. Presten sprang ut og så at hele nordsiden av fjorden lyste opp av oransje flammer og ildtunger som gnistret til værs. Bulderet økte på og etter en tid forsto kapellanen at det var lyden av buldrende vann. Tre voldsomme flodbølger slo ette tur utover og innover fjorden. I mørket var det vanskelig å forstå hva som skjedde, men dagen etter lyste alle strendene benhvite og de fant vrakrester overalt. I fjellsiden vest for Tjelle gapte et stort, svoveldunstende sår der fjellskredet hadde løsnet.


Raset gjorde skade i Langfjorden og Eresfjorden og langt videre. De største skadene skjedde i Tjelle. Her var det spesielt plassfolk, fiskere og leiearbeidere som bodde i enkle, spinkle hus ved sjøkanten som ble rammet. 32 mennesker døde og i alt ble 168 bygninger og 196 båten ødelagt av skredet.


Kilde: Skredulykker i Norge – Astor Furseth