Ras
Kultur
Natur
Vil du vite mer?
- Fjellskred og flodbølger
- Rauma et verna vassdrag
- Sagelva vasskraftsenter
- Mannen i Romsdalen
- Trollstigen
Oppgaver
Til startsiden
 

Norgeskart

Trollstigen

Trollstigen, eller «Stigen» som den ble kalt før 1936, er en gammel fjellovergang mellom Valldal og Åndalsnes. I det bratteste partiet går veien i sikksakk med 11 buktende svinger fra innerst i Isterdalen og opp til Stigrøra.

En kjøretur langs Trollstigen er en fantastisk opplevelse! Foto: Chell Hill

Trollstigen er en nasjonal turistvei og er en av Norges best besøkte turiststeder. Kjøreruten mellom Geiranger og Trollstigen byr på dramatisk natur med høge fjell, djupe fjorder og frodige daler. Veien er omkranset av flere fjell på godt over 1000 meter. Like under den 180 meter høye Stigfossen krysser veien elva Istra, ei sideelv til Rauma. Ved stor vannføring i fossen står vannspruten inn over broen.


I 1936 ble Trollstigen åpnet av Kong Haakon VII etter åtte år med anleggsarbeid. Hver av de 11 buktende svingene har fått navn etter arbeidslaget eller basen på laget som bygde veien. Etter flere steinras som førte til ødeleggelser av kjørebanen ble deler av veien bygd om og rassikret i 2005. Veien er vinterstengt.


Fra gammelt av fantes det en gangvei over fjellet. I starten på 1900- tallet ble det bygd en rideveg/kløvsti over fjellet. Denne er stelt i stand og merket som fotsti.